tiistai 1. tammikuuta 2013

Varusterakastaja.

Kaikille lajiin (tai muihin osuviin lajeihin) vähänkin vihkiytyneille termien "kamahomoilu" tai ensimmäisellä ulkolaisella "gear-gayness", sisällöt lienevät ainakin jossain määrin tuttuja: Vaikka köyden nyplääminen läpi on turvallisuusjuttu ja loppujen lopuksi aika tympeetä, niin jotain viehättävää siinä on. Ja jos ollaan huomenna lähdössä kiipeämään ulos, on rojut pakko välpätä edellisenä iltana läpi ja ojennukseen ties monennenko kerran, vaikka hyvin tietäis, että kaikki on just niinku pitääkin. Tai miten palkitsevaa voikaan olla pohtia reitin juurella, mitä romua sinne nyt pitäisi kantaa mukanaan. Meneekö perusräkillä vai ottaako lisäksi jotain? Millä varmistat? Tuleeko liikaa painoa? Mitä jos tulee pakit?
Rupesin tuota ilmiötä pohtimaan sitten hivenen tarkemmin ja tulin nopeasti pariin johtopäätökseen:

Tuo varusterakkaus voitaneen jakaa ainakin kahteen pääkategoriaan. Ensimmäisen ja toisen prioriteetin varusteisiin kohdistuva rakkaus:

- Ensimmäisen prioriteetin varusteisiin laskettaneen suoraan kiipeilyyn liittyvät gearit, kuten kengät, valjaat, jatkot, kiilat, frendit, hakut jnejne.

- Toisen prioriteetin varusteisiin kuuluu sitten kaikki lajia epäsuorasti tukeva roina, kuten sukset, lumikengät, kamerat, GPS:t, fillari, auto (näillä pääsee pelipaikoille). Untuvatakki, hanskat, käsienlämmittimet, keittimet, teltat, makuupussi jnejne. nämä taas mahdollistavat varsinaisen lajin harrastamisen. Tietysti, asuinpaikkansa voi myös valita harrastusta silmällä pitäen ja pariutumisessa voi ottaa asian myös huomioon. Tässä kannattaa harkita tarkkaan, panostaako innokkaaseen kiipeilijään vai löytyisikö joku, joka olisi vain innokas varmistaja (voi olla hankalaa) ja jos harrastaa multipitch-juttuja (mä en), niin oishan se kiva jos toinenkin kiipee. Pohtikaa siis tarkkaan tämän kanssa.
Laitoin nuo hanskat nyt tähän toisen prioriteetin kategoriaan, vaikka aivan hyvin ne voisivat kuulua tuohon ensimmäiseenkin. Tämä lähinnä siksi, koska hanskoja on hyvä olla useammat (lämmittelyyn, kiipeilyyn, leirille yms.) ja myöskin esimerkkinä siitä, että varusterakastaminen ei ole mikään yksinkertainen tieteenala, kuten joku kasvatustiede.

Tähän astihan kaikki on ollut jokseenkin selvää linjavetoa noiden kahden suoran ja epäsuoran harrasteromun välillä. Kun ruvetaan pohtimaan sitten syvällisempää suhdetta geariin, homma menee hivenen monimutkaisemmaksi. Äkkiseltään vois kuvitella, että suhde noihin ensimmäisen prioriteetin varusteisiin olisi syvällisempi kuin lajia epäsuorasti tukeviin romuihin, mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Otetaanpa esimerkki tuolta prioriteetti ykkösen puolelta: Ostat uudet valjaat. Nehän on "ihan kivat" hetken aikaa. Mutta vain "ihan kivat". Ja se riemu ei kestä kovin kauaa. Sen jäjlkeen ne ovat vain valjaat. Sen sijaan, kun hankit vaikkapa uusia frendejä tai hakut, niin niitä jaksaa hymyssä suin ihastella ja räplätä yhä toistuvasti. Sittenkin kun ne ovat jo kuhmuilla ja naarmuuntuneet. Samaten osa toisen prioriteetin rojuista saattaa aiheuttaa samaa mielihyvää kuin nuo "kovemman luokan" ensimmäisen prioriteetin" gearit. Tässä olen huomannut jonkinlaista yhtymäkohtaa pienenä poikana saatujen kovien ja pehmeiden pakettien kiinnostavuuden eroihin. Aina ne kovat paketit oli jännittävämpiä. Tämäkään ei ole sitten täysin aukotonta. Esimerkiksi hanskat kuuluvat ehdottomasti tuohon rakastettavampaan gearin lajiin, vaikka ovatkin pehmeää gearia.

Mielestäni tämä kaikki on kiipeillessä sitten täysin toissijaista, mutta joskus kun on taukoa turhan paljon, voi aina hyplätä romuja. Menttaalipuolella tämä taas valmistaa kiipeilijää itse varsinaiseen tapahtumaan. Jo aiemmin mainitsemani edellisen illan välppäys on tavallaan jo osa sitä kokonaisuutta ja näin ollen voidaan teoretisoida varusterakastamisen jatkavan jossain määrin sitä paljon puhuttua harrasteaikaa.
Edellisen kirjoitukseni edellisenä iltana romut kuntoon, karttapaikasta koordinaatit gepsiin, kypäräkameran viilaus ja sitten seuraavan päivän varsinainen suorite lienevät hyvin tyypillinen esimerkki miehen, gearin ja kiipeilyn kolmiyhteydestä...

2 kommenttia:

  1. Siis toi kellonaika. Toi on upea. Se jäi ekalla kerralla huomaamatta! Eihän tää nyt kuitenkaan liity mihinkään uuden vuoden lahjatoiveisiin..?
    BigL

    VastaaPoista
  2. Captains of Crush ykkösellä sarjaa molemmilla tassuilla... tästä on hyvä jatkaa.

    Kolmosen kun saisin tässä elämässä pohjaan, niin olisin polleata poikaa http://en.wikipedia.org/wiki/Captains_of_Crush_Grippers#Poundage_Ratings

    VastaaPoista